Är det ett brott att köra utan körkort i Spanien? Straff och böter

Artikel 384 i brottsbalken straffbelägger tre specifika situationer; resten, som ett utgånget körkort eller ett utländskt som inte bytts ut, ger trafikböter.
Celeste Pérez Bleda, brottmålsadvokat i Alicante
Celeste Pérez Bleda
Brottmålsadvokat · Ledamot nr 7301 ICALI

Uppdaterad: 3 november 2026

Control de tráfico en carretera, imagen sobre si conducir sin carnet es delito
Kort svar

Att köra utan körkort är ett brott i tre fall enligt artikel 384 i spanska brottsbalken (Código Penal, CP): om du aldrig har tagit körkort, om du har förlorat det för att poängen tagit slut eller om en domstol har meddelat körförbud. Straffet, efter domarens bedömning, är tre till sex månaders fängelse, dagsböter i tolv till tjugofyra månader eller 31 till 90 dagars samhällstjänst. Att köra med ett utgånget körkort eller med ett utländskt körkort som inte gäller i Spanien är oftast bara en administrativ överträdelse.

Att stoppas i en kontroll utan giltigt körkort betyder inte alltid samma sak. Om det är ett brott att köra utan körkort i just ditt fall beror på varför du saknar körkort. I vissa fall hamnar du i ett snabbförfarande, i andra får du böter från trafikmyndigheten (Tráfico). Vi förklarar skillnaden och vad en advokat för körning utan körkort i Alicante gör när ärendet når domstolen.

De tre fallen i artikel 384

Artikel 384 i brottsbalken straffar tre olika gärningar med samma straff:

  1. Förlorad giltighet på grund av poäng. Att köra när körkortet inte längre gäller eftersom alla poäng har förbrukats. Trafikmyndigheten måste fatta beslut om förlusten och delge dig det (artikel 71 i spanska trafiksäkerhetslagen, Ley de Seguridad Vial, LSV). Innan du har delgetts kan man inte påstå att du kör med vetskap om att körkortet inte längre gäller, och det är det första vi kontrollerar.
  2. Körförbud från domstol, tillfälligt eller slutligt. Att köra efter att en domstol har dragit in ditt körkort, till exempel vid en dom för rattfylleri eller som en säkerhetsåtgärd under förfarandet. Om du vill veta hur länge ett sådant förbud varar förklarar vi det i hur länge du förlorar körkortet för rattfylleri.
  3. Att aldrig ha tagit körkort. Att köra ett motorfordon eller en moped utan att någonsin ha haft körkort eller körtillstånd.

När det gäller det sista fallet klargjorde Högsta domstolens straffrättsliga avdelning (Sala Segunda) i plenum år 2017 att det är ett abstrakt farebrott: du behöver inte utsätta någon för fara eller begå någon annan trafiköverträdelse. Det räcker att köra utan att någonsin ha tagit körkort. Samma avgörande undantog från brottet den som har ett utländskt körkort, från EU eller utanför, eller ett internationellt körkort.

Straff för att köra utan körkort

Straff (alternativt) Längd
Fängelse Tre till sex månader
Dagsböter Tolv till tjugofyra månader
Samhällstjänst 31 till 90 dagar

Domaren dömer ut ett av de tre straffen, inte alla. Några detaljer är värda att känna till:

  • Till skillnad från rattfylleri eller vårdslös körning ingår inte körförbud bland straffen i artikel 384.
  • Fordonet som användes betraktas som ett brottsverktyg när det gäller förverkande (artikel 385 bis), även om det beror på omständigheterna i fallet om det faktiskt förverkas.
  • En fällande dom ger en anteckning i belastningsregistret, som kan tas bort när den lagstadgade tiden har gått. Vi förklarar det i hur du får bort en anteckning i belastningsregistret.
  • Dagsböter beräknas i dagar, med ett dagsbelopp som beror på din ekonomi, så det slutliga beloppet varierar mycket från person till person.

När det bara är en administrativ överträdelse

Utanför de tre fallen är det inte ett brott att köra utan giltigt körkort, utan en överträdelse av trafiksäkerhetslagen. Artikel 77 klassar körning utan behörigt körkort eller tillstånd som mycket allvarlig ”när den inte utgör brott”, och artikel 80 fastställer böter på 500 euro för mycket allvarliga överträdelser. Enligt den spanska trafikmyndigheten (Dirección General de Tráfico, DGT):

Situation Följd
Du har aldrig haft körkort Brott (art. 384 CP)
Körkortet ogiltigt eftersom alla poäng förlorats, beslutet redan delgivet Brott (art. 384 CP)
Körkortet indraget av domstol Brott (art. 384 CP)
Körkortet har gått ut eftersom det inte förnyats Allvarlig överträdelse: böter på 200 euro
Körkort från ett land utanför EU som inte bytts ut efter sex månaders bosättning Administrativ överträdelse: 200 till 500 euro, beroende på om det kan bytas ut eller inte
Körkort som inte omfattar fordonsklassen Mycket allvarlig överträdelse enligt art. 77 LSV, om det inte är ett brott

Viktigt: om du har förlorat dina poäng i Spanien och kör på ett utländskt körkort för att kringgå förlusten ändras läget. Högsta domstolen har slagit fast att man inte kan ha två körkort samtidigt, och DGT kopplar den situationen till brottet i artikel 384. Om det gäller dig, kontakta oss innan du kör igen.

Om du har ett utländskt körkort

Körkort som utfärdats i andra EU-medlemsstater gäller i Spanien. Körkort från länder utanför EU gäller om de följer någon av förlagorna i de internationella konventionerna, är på spanska eller åtföljs av en officiell översättning, eller erkänns genom ett avtal, förutsatt att de är giltiga och att du har den ålder som krävs i Spanien (artikel 21 i den spanska körkortsförordningen, Reglamento General de Conductores).

Den avgörande gränsen är tiden: sådana körkort slutar gälla sex månader efter att du blivit stadigvarande bosatt i Spanien. Därefter måste du byta ut det mot ett spanskt körkort, om det finns ett avtal med ditt land (artikel 22), eller ta ett spanskt körkort. Om du är utländsk medborgare och också har ett pågående brottmål kan vi ge råd genom vår tjänst brottmålsadvokat för utländska medborgare.

Snabbförfarande och förhandlingsuppgörelse

Trafikbrott omfattas uttryckligen av snabbförfarandet (artikel 795 i spanska rättegångsbalken för brottmål, Ley de Enjuiciamiento Criminal, LECrim). Normalt kallar polisen dig att inställa dig vid jourdomstolen inom några dagar, tillsammans med din advokat.

Där kan du godta åklagarens anklagelser genom en förhandlingsuppgörelse (conformidad). En uppgörelse vid jourdomstolen sänker det yrkade straffet med en tredjedel (artikel 801): om åklagaren yrkar dagsböter i tolv månader blir domen åtta månader. Innan du godtar måste man kontrollera om det verkligen är ett brott, om du har delgetts beslutet om förlorad giltighet och om polisrapporten innehåller brister. Vi förklarar det i vad en uppgörelse i ett snabbförfarande innebär och stöttar dig genom vår tjänst advokat vid snabbförfarande i Alicante.

Körning utan körkort i Alicante

I staden hanteras de här fallen oftast av lokalpolisen (Policía Local) och den nationella polisen (Policía Nacional), och på vägarna av trafikenheten inom Guardia Civil. Om du kallas till ett snabbförfarande i Alicantes domsagodistrikt inställer du dig vid den undersökningsavdelning som har jour; enligt Generalitat Valencianas register ligger jourdomstolen på Avenida de Aguilera, 53. Om händelsen inträffade i en annan kommun är domstolen i det domsagodistriktet behörig.

På vår byrå går vi igenom polisrapporten och din trafikhistorik före rättegången, kontrollerar delgivningen av poängförlusten och bedömer om en uppgörelse eller en rättegång är det bästa alternativet. Många av våra klienter är utländska invånare med körkort från sitt eget land: vårt team hjälper dig på ditt språk.

Varje fall är olika. Vill du att en advokat inom straffrätt i Alicante tittar på ditt, hjälper Celeste Pérez Bledas team dig även på ditt eget språk.

Vanliga frågor

Vad händer om jag åker fast för att köra utan körkort för första gången?

Om du aldrig har haft körkort är det ett brott även första gången: artikel 384 kräver varken återfall eller att du orsakar någon fara. Det vanliga är ett snabbförfarande där domaren dömer ut tre till sex månaders fängelse, dagsböter i tolv till tjugofyra månader eller 31 till 90 dagars samhällstjänst. Med en uppgörelse sänks det yrkade straffet med en tredjedel.

Är det ett brott att köra med ett utgånget körkort?

Nej. Om du hade körkort och bara inte förnyade det i tid är det en administrativ överträdelse, som DGT bestraffar som allvarlig med böter på 200 euro. Brottet i artikel 384 gäller bara den som aldrig tagit körkort, den som förlorat det på grund av poäng och den som fått körförbud av domstol. Förnya det så snart som möjligt för att undvika fler påföljder.

Får jag köra i Spanien med körkort från mitt eget land?

Om det är från ett EU-land, ja. Om det är från ett annat land får du köra med det om det uppfyller kraven i körkortsförordningen, men bara under de sex månader som följer efter att du blivit stadigvarande bosatt i Spanien. Därefter måste du byta ut det, om det finns ett avtal, eller ta ett spanskt körkort.

Kan bilen tas ifrån mig för att jag kört utan körkort?

Artikel 385 bis i brottsbalken betraktar fordonet som ett brottsverktyg när det gäller förverkande, så lagen tillåter det. Om det faktiskt beslutas beror på omständigheterna, till exempel återfall eller vem som äger bilen. I praktiken får du inte köra därifrån med bilen: någon annan med giltigt körkort måste hämta den.

Kommer jag att hamna i belastningsregistret?

Ja, om du döms för brottet i artikel 384, även om straffet blir dagsböter eller samhällstjänst och även om du godtar en uppgörelse. En anteckning i belastningsregistret kan tas bort när den lagstadgade tiden har gått utan nya brott och straffet har avtjänats. Om det är en administrativ överträdelse ger det ingen anteckning i belastningsregistret.

Om du har kallats till ett snabbförfarande för att ha kört utan körkort, eller inte är säker på om ditt fall är ett brott eller bara ger böter, går vi igenom dina handlingar innan du skriver under något. All information finns på vår sida försvar vid körning utan körkort, och du kan skriva till oss på WhatsApp på 607 449 491, 24 timmar om dygnet: vi svarar direkt. Vårt team hjälper dig på svenska.

Innehåll

Är du inblandad i ett brottmål?

Vi förklarar dina alternativ och nästa steg. Akut hjälp 24 timmar om dygnet.

Behöver du en brottmålsadvokat?

Vi är tillgängliga 24 timmar om dygnet. Den första bedömningen av ditt ärende är konfidentiell.
Kan jag hjälpa dig?